SAATLİ YEMEK: 16/8 IF DİYETİ

Gün içinde kaç saat bir şeyler yiyoruz? Ya da kaç saat bir şey yemeden içmeden durabiliyoruz? Daha doğrusu kaç saat kalori alıyoruz. Çünkü açken de su içebiliriz ve su kalorisizdir. Hayatın koşuşturmasından, günlük işlerin değişmesinden kısacası koşullara ve imkanlara bağlı olarak bu saatler değişebiliyor. Ya kalori almak için belli bir zamanınız olsaydı. Yani otellerdeki kahvaltı saati gibi bunu da kaçırdığınızda aç kalsaydınız. Belki de o zaman zamanın kıymetini bilirdik. Bugün size saatleri saydıracak bir programla karşınızdayım. Daha önce yazdığım IF diyetinin bir programı, yani uygulanış yollarından bir tanesi bu. Buyrun, o yollardan yürüyelim.

 

IF diye bildiğiniz gibi aralıklı oruç diye de tabir ediliyordu. Yani bir süre aç kalmanız gerekiyordu. O diyeti gün içine uyarlayan bir program bu. Adı da 16/8. Yani gün içinde 16 saat aç kalıp bütün almanız gereken kaloriyi 8 saate sıkıştırmanız gerekiyor. Bu 16 saat içinde uyku gibi bilincinizin olmadığı bir bölüm de olduğu için uygulanması çok zor bir program değil. Ayrıca aç kaldığınız süre içerisinde su ve şekersiz olmak kaydıyla çay, kahve içebiliyorsunuz. Tabi bu programa uymak bir alışma süreci gerektireceğinden haftada bir-iki gün ile başlayıp haftanın her gününe yavaş yavaş geçiş yapabilirsiniz. Peki ne faydası var bu programın? Onu da söyleyelim; bu program, besin alımı fazla olmadığı için insülin düzeyini azaltıyor, hücrelerin insülin hassasiyetini arttırıyor ve kan şekerini düzenliyor. Bu esnada da vücut, enerjisini yağdan karşılıyor. Yani yağ yakıyorsunuz. Bu programın büyüme hormonu olan HGH’yi de arttırdığı çalışmalarla gösterilmiştir. Programın kalori alımı için izin verdiği 8 saatte yiyebileceğiniz besinler de bir liste halinde verilmiş. Buna göre;

Meyve: Elma, muz, portakal, şeftali, armut vb.

Sebze: Brokoli, karnabahar, salatalık, koyu yeşil yapraklı sebzeler, domates vb.

Tam Tahıllar: Yulaf, kahverengi pirinç, arpa, kinoa, karabuğday vb.

Sağlıklı yağlar: Avokado, zeytin yağı ve hindistan cevizi yağı

Protein kaynakları: Et, tavuk, hindi, balık, baklagiller, yumurta, yağlı tohumlar.

Bunlar programda izin verilenler. 16/8 programı yağ yaktırması, insülin hassasiyetini arttırması ve HGH’yi arttırmasının yanında hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışmada bir sürelik açlığın yeni sinir hücrelerinin üretimine yardımcı olarak beyin fonksiyonlarının gelişimine destek olduğu da gösterilmiş.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/16-8-intermittent-fasting#what-it-is
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/322194.php