SUYU KAŞIKLA: KİWANO (BOYNUZLU KAVUN)

 Bir insan nasıl kilo verebilir? Şüphesiz sağlıklı ve dengeli beslenerek. Ya da çok yediğini sanarak. Yani kaloride hafif yükte ağır besinler tüketerek. Beslendik’te bunun bir sürü örneğini bulabilirsiniz. İşte amarantlar, karabuğdaylar filan. Bunlar sadece bir yol. Diyet lifleri ve düşük kalorileri ile sizi tok tutuyorlar. Peki şöyle sorsam; kalorisi olmayan besinimiz hangisidir? Tabi ki su. Aslında vücudunuzun su ihtiyacını dindirmek için sadece su içmenize gerek yok, isterseniz suyu yiyebilirsiniz de. Şu yeni ortaya çıkan ve çeşitli kimyasallarla yenilebilir hale getirilen sudan bahsetmiyorum. Meyvelerden bahsediyorum. Ama her meyve değil. Mesela karpuz. %95’i su. Karpuz yiyerek su ihtiyacınızı bir miktar karşılayabilirsiniz. Tabi abartmamak kaydıyla, sonuçta şeker de var. Bir diğer örnek salatalık. %96’sı su. Hem de düşük kalorili. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir. İşte ben de bu yazımda o örneklere bir tane daha arttıracağım. Biliyorum, bazılarınız “Yabancı Tatlar” kategorisindekileri çok absürt buluyor. Ama diyetisyen olmanın yanında beslenme uzmanı da olabilmek besinleri tanımayı gerektiriyor. Lokal değil global anlamda. Bugünkü tadımız bize biraz yabancı. Ama bir besin sonuçta. Merak başladıysa sizi şöyle aşağı alalım.

 

Meyvemizin adı kiwano. Görüntüsünden ötürü boynuzlu karpuz olarak da biliniyor. Hatta anavatanı Afrika olsa da Avustralya, Yeni Zellanda, Amerika ve inanmayacaksınız Alanya’da da yetiştiriliyor. Bu yüzden kendisine Alanya kavunu diyen de var. Neden böyle bir giriş yaptığıma gelecek olursak, kiwano %89’a yakın su içeriyor. Ve 100 gramı sadece 44 kalori. Yediğiniz çoğu şeyden daha düşük. Sonuç olarak midenizde hacim kaplayarak sizi tok tutuyor ve kilo vermenize yardımcı oluyor. Bütün özellikleri de bunlarla sınırlı değil. Kiwano alfa-tokoferol olarak da bilinen bir antioksidan içeriyor. Bu madde gerçek bir antioksidan olan E vitamininin bir öncüsü. Mineral olarak; demir, kalsiyum, potasyum, fosfor, sodyum ve az miktarda çinko, vitamin olarak ise; C, B1, B2, B3, B6, B9 ve A vitaminlerini içeriyor. Önemli miktarda A vitamini içermesinden dolayı kiwano göz sağlığında da söz sahibi. Aslında meyvemizin hacim kaplamasını sağlayan bir diğer etken de posası. Bu posa sayesinde sindirim sistemimizin de ideal çalışmasına yardım ediyor. Ayrıca içerdiği A ve C vitaminleri ile doğal antioksidanlar ve organik bileşikler ile erken yaşlanmanızı engelleyebiliyor kiwano. Cilt güzelliği için de içerdiği sitrik asidin önemi büyük.

 

Bir gün denk gelir ve “ben bunu Beslendik’te okumuştum” deyip almak isterseniz kiwanonun olgunlaşmış olmasına dikkat etmelisiniz. Bu konuda kabuğunun rengi size yardımcı olacaktır. Tamamen turuncu olması olgunlaştığı anlamına gelir. Diyelim aldınız. Nasıl yiyeceksiniz onu da söyleyeyim. Güzelce yıkadıktan sonra bir bıçakla ikiye ayırın önce. Sonra bir kaşıkla yeşil ve çekirdekli olan kısmı size afiyet olsun. Kabuğunun soyulmaması açısından çarkıfelek meyvesine benzetebiliriz kendisini. Alıp almamak size kalmış.