SAÇLI YABANCI: RAMBUTAN

Mangostanliçi, dragon fruit, ya da çarkıfelek. Size çok yabancı geliyor değil mi? Belki evet. Ama bundan 90 yıl önce yaşamış insanlara da salatalık çok yabancı geliyordu büyük ihtimalle. Ya da bu egzotik meyvelerin tadına ilk baktığınızda “bu ne biçim meyve. İnsanlar bunu nasıl yiyor ya?” diye düşünebilirsiniz, ama elmayla tanışan başka bir insan da “Bu ne be, hem tatlı hem ekşi” diye düşünebilir. Ayrıca ne zaman ne olacağını da bilmiyoruz. Mesela bir sabah gittiğiniz manavda kiwano ile tanışabilirsiniz. İşte tanıştığınız zaman da donup kalmamanız için var “yabancı tatlar”. Bugün de öyle bir yabancı tadımız var. Önyargılarınızı kapıda bıraktıysanız buyurun içeri.

 

O yabancımız rambutan bugün. Sabunağacıgiller familyasına aittir ki at kestanesi ve liçi de bu familyaya aittir. Güney Asya orijinlidir. Kendi ismi ile anılan bir ağacın meyvesidir. Tropik iklimin hakimiyet gösterdiği Malezya ve Endonezya’da yetiştirilir en çok. Buralarda ağacın boyu 27 metreye kadar ulaşabilir. Rambutan kelimesi Malayca dilinde saç kelimesinden gelmektedir. Çünkü meyve tüylü gibi kırmızı-yeşil bir kabuğa sahiptir. Rambutan tüketmek için besleyici nedenleriniz de vardır. Mesela diyet lifi. 100 gram rambutan 1.3-2 gram lif içerir. Ayrıca C vitamini de içerir. C vitamini hem antioksidan olarak davranır hem de demir emilimini arttırır. 5-6 tane rambutan tüketmek günlük C vitamini ihtiyacınızın %50’sini karşılar. Özellikle mineral açısından çok zengindir rambuıtan. Öncelikle iyi bir bakır kaynağıdır. Bakır vücudunuzda beyin, kemik ve kalp gibi özelleşmiş hücrelerin gelişiminde önemlidir. Bakırdan daha az miktarlarda olmak üzere manganez, fosfor, potasyum, magnezyum, demir ve çinko da içerir.

 

Çekirdeklerinin ve kabuğunun da besleyici açıdan zengin olduğu düşünülür. Yenilenebilir olarak nitelendirilmese de bazı insanlar tüketmekte bir sıkıntı görmez. Yine de bazı türlerinin kabuğu ve çekirdekleri insanlar için toksik etki yapabilir.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/rambutan
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23728324