DOĞAL KAYNAKLARDAN 399 KM UZAKTA ET ÜRETİLDİ!!

 Çekirdeksiz domates, tanesiz mısır, kabak tadında karpuzlar ve daha nicesi. Bitkilerin genetiği ile oynamanın hayatımıza kazandırdığı yeni nesil besinlerden bazıları. Tabi bunların hepsi gelişen teknolojiler ile mümkün olabiliyor. Mesela bir hayvanın yaşamına son vermeden de et üretebiliyoruz artık. 2013 yılında Maastricht Üniversitesi’nde, bir inekten alınan kök hücrelerinin hücre kültürlerinde yetiştirilmesi ile ilk defa laboratuvarda kırmızı et üretilmişti. Aradan geçen 6 yılda pek çok kez kez tekrarlandı bu olay. Ancak 7 ekim günü, adını pek duymadığımız İsrail kökenli bir şirketin yaptığı açıklama ile olayın bambaşka bir boyutunu daha keşfettik. Kırmızı et artık Dünya’da üretilmiyordu.

 

Yaptığı çalışmayla, ki kendileri “deney” demeyi tercih ediyor, bir anda ismini duyuran o meşhur firma Aleph Farms. Aleph Farms, daha çok sentetik et üretmeye odaklanmış bir gıda girişimi. Bu sayede geleceğin besinlerini tasarladıklarını söylüyorlar. Deneyin odağındaki soru ise şu; doğal kaynaklardan çok uzakta, yani uzayda et üretilebilir mi? Bu soruya cevap bulmak için önce canlı ineklerden kök hücreler alındı ve hücrelerin canlılık özelliğini ve etin besin değerlerini koruyacak olan bir su ile birlikte deney tüplerine konuldu. Bu deney tüpleri 25 eylülde, Soyuz MS-15 uzay aracıyla Kazakistan’dan Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderildi. 400 kilometrelik bir yolculuktan sonra istasyona ulaşan hücreler Rus kozmonotlar tarafından, 3D Bioprinting Solutions adlı Rus şirketinin ürettiği manyetik yazıcıyla kas dokusuna (ete) dönüştürüldü. Böylelikle doğal kaynaklardan 399 km uzağında ilk defa et üretilmiş oldu. Herhangi olası bir etkiye karşı astronotların tüketmediği et, 3 Ekim’de tekrar Dünya’ya gönderildi ve deneyenlerden olumlu tepkiler aldı.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.theguardian.com/environment/2019/oct/07/wheres-the-beef-248-miles-up-as-first-meat-is-grown-in-a-space-lab
  2. https://www.space.com/meat-grown-in-space-station-bioprinter-first.html
  3. https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49984147