BESLENME HER ZAMANKİNDEN DAHA CİDDİ: GEBELİKTE BESLENME

İnsan ne zaman beslenmesine dikkat eder? Genelde olmaması gereken bir rahatsızlık olduğunda ya da… Ya da yeni bir insan dünyaya getirmeye karar verdikten insan dünyaya gelene kadar. Tabi ondan sonra da emziklilik filan var ama konumuz o değil. Gebelik konumuz. Gebelikte nasıl beslenmeliyiz, kaç kilo almak normaldir, alkol ve sigara kullanımı… Hepsinin cevabını vereceğiz, sakin olun. Bir bedende iki can var bu doğru tabi ama her canın ihtiyaçları farklı. Yani iki kat yemek doğru değil. Doğrular mı nerde? Tam burda. Biraz altta.

 

Öncelikle tebrik edelim. Bir insan yetiştirmek gibi zor bi karar verdiniz. Gereken işlemlerden sonra bedeninizde ikinci bi yaşama yer açtınız. Olay aslında burda başlıyor işte. Daha önce yaşamışsanız tecrübeniz var tabi ama ilkse zor bir dönem sizi bekliyor. Öncelikle beslenme. Bu dönemde 9-12 kilo almanız normaldir. Eğer gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7-8 kilo ile yetinmeniz gerekir. Fazla kiloyu bi diyetisyene giderek Beden Kütle İndeksi’nize baktırarak öğrenebilirsiniz. Şimdi gebelik bildiğiniz gibi normal şartlarda 9 ay süren uzun bi serüven. Bu serüveni üç bölümde ve üç aylık süreler (birinci trimester, ikinci trimester, üçüncü trimester) şeklinde ele alacağız. Birinci trimesterda aşırı kilo alımından kaçınmak gerekir. Ancak kilo kaybettirici davranışlarda da bulunmak doğru değil.  Aksi halde bebeğiniz düşük doğum ağırlığına sahip olabilir. 2500 gramdan ve altında doğan bebeklerin daha fazla ağırlıkta doğan bebeklere göre hastalıklara karşı daha zayıf olduğu bir gerçektir. O yüzden aşırı yağdan kaçınan, günde çok fazla kalori almadığınız, sebze ve meyveler ile yeterli vitamin ve minerali aldığınız sağlıklı bir beslenme sürdürmeniz idealdir. Bebeğinizin sizin vücudunuzdan besinleri çektiği ve beslenmesinin tek yolu olan plasentanın bu dönemde geliştiği unutulmamalıdır. Geldik ikinci trimestere. Karnınız şişmeye başladı. Bu dönemde gebelik eki almaya başlayabilirsiniz. Günde ek 300 kalori. Tabi hepsi yağdan ve karbonhidrattan değil. Çünkü bebeğiniz bütün besin ögelerini sizden karşılayacak. Ha bi de almak için gebelik öncesi BKİ’nizin uygun olması gerekir. Yani aşırı şişman olmamanız gerekir. Doğruyu söylemek gerekirse bu dönemde biraz daha hızlı kilo alabiyor anne. Çünkü vücudunuz emzirmeye zemin hazırlamak için yağ depolamaya başlar. Ayrıca fetüsün de hızlı büyümeye başladığı ve iştahının arttığı bir dönemdir. Sağlıklı beslenmeye devam. Üçüncü trimester bebeğinizin en hızlı geliştiği dönemdir. El ve ayaklarınızda şişme olması normaldir. Yani vücudunuzda ödem oluşabilir. Kabızlık şikayetleriniz artabilir.  Sonuçta bebeğiniz suyu da çekecek. Gebelik boyunca su tüketiminize çok dikkat etmelisiniz.

 

Bi de gebelik boyunca alımına özen göstermeniz gereken bazı besin ögeleri var. Başta vücudumuzda en çok bulunan mineral olan kalsiyum var. Kalsiyum kemiklerin yapısına katılarak hem sizin ilerde gelişebilecek osteoporoza karşı korur hem de bebeğinizin iskelet sisteminin düzgün gelişmesini sağlar. O yüzden süt, yoğurt, peynir tüketimini ihmal etmeyin. Beslenme çok önemli tabi ama sadece besinlerle karşılayamayacağınız bi öge var sırada. Demir. Demir; et ve türevleri, yumurta, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde bulunur. Bu besinleri sık tüketseniz bile yine de demir takviyesine ihtiyacınız olacaktır. Ölçü için doktorunuza başvurmanız ve detaylı bir kan tahlili yaptırmanız gerekmektedir. Çinkoyu da unutmamak gerekir tabi. Çinko bebeğinizin hücre büyümesinde, beyin gelişiminde ve vücut proteinlerinin yapımında önemli bir rol üstlenmektedir. Kırmızı et, deniz ürünleri, süt ve türevleri ve yumurtada çinko bulunmaktadır. Planlı gebeliklerde önceden takviyeye başlanması gereken ve gebelikte devam etmesi çok önemli olan folik asit var sırada. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, süt ve türevlerinde, karnabaharda ve ette folik asit bulunur. Yetersiz alımı bebeğin sinir sistemini etkilen çok ciddi rahatsızlıklara yani nöral tüp defektlerine neden olabilmektedir. Annede ise magaloblastik anemi oluşabilir. Folik asit kaynaklarının yanlış pişirilmesi ile çok fazla kayıp olabilmektedir. O yüzden pişirme yöntemleri iyi araştırılmalıdır ve uygulanmalıdır. En son da alkol ve sigara kullanımı hakkında bilgi vereyim. Hamilelikte alkollü içki tüketmek bebeğin gelişimini doğrudan etkileyebilir, hamilelik döneminde alkollü içki içmek fetal alkol sendromu(FAS)adı verilen bir gelişim geriliğine neden olabilir. Sigara ise bebeğin su kesesinin erken açılmasına, bebeğin eşi plasentanın yanlış yerde yerleşmesine, erken ayrılmasına, dış gebeliğe, gebelikte hipertansiyon sorununa, kanama gibi farklı sorunların yaşanmasına sebep olabilir. İkisini de katiyen önermiyoruz.