OTORİTEDEN DİYET: MAYO CLİNİC DİYETİ

Diyetlerde popülerliği sağlamanın en önemli yollarından birisi de diyetin kolay takip edilebilir olması. Yani kolay anlaşılır ve herkesçe uygulanabilir olması. Tabi kolay olması için diyetleri kişiye uyarlayıp sağlıklı kilo vermeyi ıskalayan Scandi Sense ve OMG gibi diyetler de var. Ama yine de bu tip yöntemler, üzerinde saatlerin belli olduğu bir diyet listesini buzdolabına asmaktan daha cazip geliyor insanlara. Bu sebepten beslenme dünyasının öne çıkan otoriteleri de bu yöntemlere başvuruyor. Bugün elimde bu diyetlere çok güzel bir örnek var. Buyurun birlikte bakalım.

 

Öncelikle şuradan başlamak istiyorum; piramit şeklinin hayatımızda geometrik bir şekilden başka bir yeri daha vardır. Çünkü hiyerarşi bildiren çoğu şeyi anlatmak için piramitler gayet geçerli bir yoldur. En basit örneklerinden biri ilkokuldaki besin piramidi. Daha ileri boyutlarda Moslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi. Hatta diyetisyenlerin masasında bile görebilirsiniz piramitleri  Piramitlerden bahsettiğimize göre şimdi diyetimize geçebiliriz. Bu diyetimiz Mayo Clinic’in zayıflama uzmanları tarafından geliştirilmiş. Adı da Mayo Clinic diyeti. Mayo Clinic, Amerika’da kurulmuş kar amacı gütmeyen bir sağlık organizasyonudur. Sadece beslenme alanında değil, insan sağlığı ile ilgili her alanda faaliyet gösteriyorlar ve şu anda Amerika’nın en büyük sağlık kuruluşlarından biriler. Bu diyet temel olarak 1949’da yayınlanan ve 2017’de güncellenen “Mayo Clinic Diet” kitabına dayanıyor ve diyet esnasında yemeniz ve yapmanız gerekenleri bir piramit yoluyla sizlere açıklıyor. Bu piramidin temelini sebzeler, meyveler ve fiziksel aktivite oluşturuyor. Bir sonraki basamağı ise karbonhidratlar. Sonra sırasıyla proteinler, yağlar ve en son tatlılar geliyor. Bu piramidi takip ederken geçireceğiniz iki faz bulunuyor. Birincisi “lose it!” fazı. Bu iki hafta süren bir faz ve sizin diyete hızlıca başlamanız için tasarlanmış. Burada toplam on tane sağlıklı alışkanlık edinmeye ve beş tane sağlıksız alışkanlığı bırakmaya odaklanmanız isteniyor. Bu sayede hızlıca ve sağlıklı yoldan 4.5 kiloya kadar zayıflayabilirsiniz.  Bu fazda uzak durmanız gerekenler ise meyve suları, nişastalı sebzeler (patates gibi), beyaz un, yağlı etler, yumurta sarısı ve işlenmiş yağlar. İkinci faz ise “live it!” fazı. Burada da besin tercihleri, porsiyon ölçüleri, menü planlama ve fiziksel aktiviteler hakkında daha fazla şey öğreneceksiniz. Bu faz hayat boyu sürecek ve edindiğiniz alışkanlıklarla hedefinize ulaşana kadar haftada 0,5-1 kilo vermeye devam edeceksiniz.

 

Mayo Clinic, bu diyetin sağlık profesyonelleri ile takip edilmesini öneriyor. Diyette herhangi bir kalori sayma durumu yok ve oldukça dengeli. Eğer sağlıklı ve hayat tarzınızı değiştirecek bir diyet istiyorsanız, Mayo Clinic diyeti size uygun bir seçenek olacaktır. Tabi diyetisyeniniz eşliğinde.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/mayo-clinic-diet
  2. https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/weight-loss/in-depth/mayo-clinic-diet/art-20045460