RAFİNE OLMASA İYİ ASLINDA: PALM YAĞI

Çoğu insan için vazgeçilmez bir kahvaltı ögesidir Nutella. Sevdiğimiz çikolata tadının sürülebilir versiyonu diye her şeye kullanıyoruz. Sonra  bir de reklamlar..”Bizde trans yağ yok,koruyucu ve renklendirici de yok.”.   Bir de reklamlardan kendimizi haklı çıkarmaya çalışıyoruz. “Ama bunda şu kadar süt var,  katkı maddesi de yok.” diye. Bunun sonucunda tükettikçe tüketiyoruz. Nutella’yı sağlıksız kılan sadece katkı maddeleri midir? Nutella sadece bir örnek. Son dönemlerde çok konuşuldu diye aklıma geldi. Abur cubur diye tabir edilen yiyeceklerin tek kötü yanı katkı maddeleri midir? Onlar eklenmese hiç bir sorun yok mu? Mesela hangi yağlar kullanılıyor ürünlerde? 

Bir şekilde duymuşsunuzdur palm yağını. Ferrero markasının başına çok dert açtığı için gündemde dönüp dolaşıyor. Dünyanın önemli gıda denetim otoritelerinden EFSA (European Food Safety Authority) palm yağının kanserojen olduğunu ve Nutella’da bulunduğunu söyledi. Tabi bu dünya çapında geniş yankı bulunca üretici firma Ferrero’nun başı derde girdi. Palm yağı palmitik asit, linolenik asit, mistrik asit ve stearik asit yönünden zengindir ve yemeklerde kullanımı uygundur. Palm yağı rafine edilince içerdiği antioksidanlar (A,E) kaybolmaktadır. Bi de rafinasyon işleminde kanserojen bileşikler oluşmaktadır. Yani aslında palm yağı değil, rafine palm yağı zararlıdır. EFSA da bunu kastedmiştir. Rafine palm yağı sadece Nutella’da değil dediğim gibi. Hazır kekler, bisküviler, dondurulmuş patates, çikolata gibi besinlerde ve ruj, sabun. vücut losyonu gibi kozmetik ürünlerde de kullanılmaktadır. Kozmetik ürünleri yemediğimiz sürece onlarda sorun yok elbette. Ama diğerleri çok tehlikeli. Daha çok kıvam verici olarak kullanılıyor.

 

 

Bu palm yağı meselesi burda da bitmiyor. Palm yağı için palmiye ağaçlarının kesilmesi en kolay yol. Bu da ormanların yani birçok hayvanın yaşam alanının tahribi anlamına geliyor. Evsiz kalan hayvanlar kendilerine uygun olmayan koşullarda telef oluyor. Hayvan yaşamına duyarlı insanlar tarafından da eleştiri oklarının hedefi oldu şirketler. İnsan iş gücü ve sömürülmesi ayrı bi konu. İşin bir de komplo teorisi boyutu var. Bütün bu iddiaların Ferrero markasına yakın olan insanlar tarafından ortaya atıldığı söyleniyor. Bu sayede Dünya çapında kötü bir reklam yapılmış olacak. Reklamın iyisi kötüsü olmuyor biliyorsunuz. Olay nereye bağlanır, bu söylemler Nutella’nın sonu mu olur bilinmez. Benden söylemesi. İyi günler.