HER ŞEKİLDE YANINIZDA: NOHUT

En çok tükettiğiniz besinler hangi ailenin üyesi, hiç düşündünüz mü? Türkiye sınırları içinde bu aile baklagil ailesi. Karbonhidratları çok sevdiğimiz ve çok tükettiğimiz doğru. Buna ekmek de dahil. İşte bir diğer kaynağımız da baklagiller. En basitinden bizde az pilav üstü kuru diye kültleşen bir yemek var. Ama zaman içinde o “kuru” denilen yemek değişti. Çünkü maalesef o “kuru” diye tabir edilen kurufasulyenin tüketimi olduğu kadar üretimi yapılamıyor. Yani ithalat kalemine dönüşüyor. Bu da üzerine vergilerin binmesi ile pahalı olduğu anlamına geliyor. Neyse, işte o kuru değişti diyordum. Bugün aynı ailenin üyesi olsa da yeni kuru konuğumuz olacak. Hah, kendisi de geliyor zaten. O zaman siz de gelin yazı başlasın.

 

Aslında bugünkü yazım bir ilk değil baklagiller için. Daha önce yer fıstığı da konuğum olmuştu. Bilinenin aksine teknik olarak o da bir baklagil. Ama bunlar geçmişte kaldı. Bugünkü konuğum nohut. Yurt dışında kendisi garbonzo fasulyesi olarak da bilinir, ama pek yaygın değil. Kendisini konuk almaya karar verdiğimde bir araştırma yaptım. Türkiye’de nohutun birçok tüketim şekli mevcut ve bunlardan biri de memleketimin imzası humus. Ancak şimdi humus ve iyi bir vegan alternatifi olarak aquafaba ile nohut dünya çapında popüler. Tüketim şekilleri mevcut da insanlar niye tüketsin, ona da birlikte bakacağız. Öncelikle protein içeriği ile başlayalım. 28 gram nohutta 3 gram protein bulunur. Bu gramı oranlayarak kendi günlük almanız gereken protein miktarının bir kısmını karşılayabilirsiniz. Bir kısmı yeter çünkü nohut aynı zamanda ciddi derecede karbonhidrat da içeriyor. Yine 28 gramda 31 gram karbonhidrat içeriyor. Önemli olan bir etken de lif içeriği. Bir su bardağı nohut 12,5 gram lif içerir. Protein ve lif içeriği sayesinde mideyi geç terk edeceğinden iştahınızı kontrol altına alabilir. Ve bu sayede kilonuzu da kontrol altında tutabilir. Bir de her defasında söylememe gerek var mı bilmiyorum ama lif sizin sindirim sisteminizin düzgün çalışmasına ve kan şekerinizi kontrol etmenize yardımcı olur. Bunlar nohutun makroları. Bir de mikrolarına bakalım. Nohut, B vitaminlerinden B9, B2, B5 ve B6 açısından iyi bir kaynaktır. Mineral tarafında ise kalsiyum, potasyum, molibden, fosfor, demir, çinko ve magnezyum ile karşılaşırız.  Nohutun daha çok vejetaryenler tarafından tüketilmesinin bir nedeni de demir içeriğinin yüksek olması. Hayvansal ürün tüketmeyen biri için bu önemli bir kriter.

 

Nohut tüketmek için artık birçok alternatifimiz var. Nohutu haşlayıp suyu aquafaba yapımında kullanıp kendisini humus yapımında kullanabilirsiniz. Ya da nohutu dilediğiniz baharatlarla harmanlayıp fırınlayarak sağlıklı bir atıştırmalık yapabilirsiniz. Bunlar gibi alternatifler çok. Hepsini saymayacağım tabi. İnternetten ve çeşitli kaynaklardan ulaşabilirsiniz. Size ufak bir sır vereyim. Belki farkında olmadan nohut tüketiyorsunuzdur. Çünkü yediğiniz leblebi nohuttur aslında. Sadece gerekli ısıl işlemlerden geçerek leblebi olmuştur nohut. Nohutun belli bir yan etkisi de yok. Ama yine de her baklagil gibi sizde gaz yapıyor olabilir. O sorunu da suda bekleterek çözebilirsiniz.

 

Kaynaklarım:

1)https://www.healthline.com/health/food-nutrition/benefits-of-chickpeas#1

2)https://www.healthline.com/nutrition/chickpeas-nutrition-benefits