BİR DOLMADAN FAZLASI: KABAK

Yazın geldiğini iyiden iyiye hissettiğimiz şu günlerde size bir sebzeden bahsetmek istiyorum. Nedenini sorgulayacak olursanız cevabım hazır; hem tezgahlara çıkma vakti geliyor hem de Türk mutfağının imza yemeklerinden birinin assolisti. Türk mutfağının imza yemeklerinden biri ne? Dolma. İmza bir yemek çünkü bir sebzenin marangoz edası ve hassasiyeti ile içini boşaltıp içerisine pirinç başta olmak üzere envai çeşit malzeme koymak ilk kez Türklerin aklına gelmiştir ve bu gelenek Orta Asya’dan beri devam ettirilmiştir. İçi doldurulan sebzeye göre isim alan bu yemeğin patlıcan dolması ve biber dolması adında türleri de vardır ama bugünkü konuğumuz onlardan biri değildir. Yine de ikisi sevdiğimiz dostlarımızdır. Bugünkü konuğumuza gelecek olursak…

 

O isim kabaktır. Ancak kabak aslında bir topluluk ismidir. Bal kabağı, sakız kabağı, su kabağı gibi türleri vardır. Ama bugün, dilimizde “kabak” sözcüğü ile eşleştirilmiş dolmalık kabak konuğumuz. Ve o da sebze-meyve çatışmasından muzdarip bir dostumuz çünkü her ne kadar sebze denilse de botanik olarak kabak bir meyvedir. Anavatanı Amerika olsa da günümüzde en çok Japonya, Çin, Romanya, İtalya, Türkiye, Mısır ve Arjantin’de yetiştiriliyor.  Besleyici değerleri açısından da kabak dolma olmaktan daha fazlasını hak ediyor gibi. USDA’nın (United States Department of Agriculture) Besin Ögesi Veritabanı’na göre, 100 gram çiğ kabak sadece 17 kaloridir. Bu kalorinin büyük çoğunluğu, lif olan karbonhidratlardan gelmektedir. Mineral olarak potasyum, sodyum, magnezyum, fosfor, çinko, demir ve kalsiyum içerir. Vitamin olarak ise C, B2, B5, A E ve K vitaminlerini içerir. Kabağın %94’ü sudan oluşmaktadır. Ayrıca göz, deri ve kalp gibi organları serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruyan bir antioksidan grubu olan karotenoidleri de yapısında barındırır. Yüksek su oranı ve lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenler ve insülin salınımını uyarır. Kabakta da bulunan potasyumun, damarları genişleterek kan basıncını düşürdüğü de çalışmalarca gösterilmiştir. Bu özellikleri ile kabak detoks sularının yapımında sık sık tercih edilmektedir.

 

Diyetinize kabağı eklemek sağlığınız için birçok açıdan faydalı olacaktır. Sulu yemeğini yapma, kızartma, fırınlama ve kurutma gibi yollarla kolayca diyetinize ekleyebileceğiniz kabağı, kek içinde de kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Jen Reviews sitesinin bu güzel tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits
  2. https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/health-benefits-of-zucchini.html