DÜNYA’DA YILBAŞI SOFRALARI

Geldi yine bir yılbaşı, son 10 saniyeyi sayarak yeni bir yıla gireceğiz yine 1 dakika içinde. Yeni yıla gereğinden fazla ümit bağlayıp yılbaşı gecesini abartanlar olsa da, daha önce defalarca yeni yıla girip sadece takvimlerdeki sayının 1 arttığını görenler ve bu yüzden çok da önemsemeyip hayatlarının normal bir günü gibi yaşayanlar da az değil. Ama tabi birçok geleneğe de ev sahipliği yapıyor 31 aralık gecesi, bu da bir gerçek. Gerçek olduğu için de bizim ne düşündüğümüzün pek önemi kalmıyor. Çünkü mutlaka birileri yapıyor. Peki bu gelenekler ne ile ilgili daha çok? Tabi ki yeme-içme ile. Yani yılbaşının bizim alanımıza giren bölümleri de var. O zaman bakalım dünya yılbaşında ne yiyor ne içiyor?

 

ALMANYA

Hayatınızın bir evresinde yeni yılı Almanya’da karşılayacaksanız, sofranıza “stollen”eklenmesine alışmalısınız. Çünkü Almanya’da stollen yenilmeden hiçbir yılbaşı tamamlanmaz. Stollen aslında ekmek ile kek arasında duran geleneksel bir hamur işidir. İçinde çeşitli kuru meyveler, badem ezmezi, istenilen çerezler, muskat gibi baharatlar ve limon ya da portakal kabuğundan yapılma şekerlemeler vardır. Pişirildikten sonra da üzeri bolca pudra şekeri ile kaplanır ve işte yeni yıl sofranıza gelmek için hazırdır.

 

İTALYA

İtalya’nın farklı bölgelerinde yeni yıl farklı yiyeceklerle karşılanır. Ama geleneksel bir tabakları vardır. O da “Feast of the Seven Fishes” adında ve adından da anlayacağınız üzere yedi tane deniz ürününden oluşan bir tabaktır. Yedi sayısı ise semboliktir, İncil’de en fazla tekrar edilen sayıdır, o yüzden dini bir ritüeldir aynı zamanda. Ürünler farklı tekniklerle pişirilebilir.

 

FRANSA

Fransa’da yılbaşı yemeği bir gösteriş işi sayılabilir aslında. Çünkü özel ve yaygın olmayan yiyecekler yenir yılbaşında. Mesela kaz ciğeri, fümelenmiş somon, kestaneyle doldurulmuş hindi veya istiridye gibi emek isteyen ve her gün  yenilmeyen yiyecekler. Ama esas kültleşmiş yılbaşı geleneği bir tatlıdır.” Bûche de Noël” denilen bu bol çikolatalı, bol şekerli ve bazen alkollü ve bazen de mantarlı kremalı rulo pasta yılbaşı yemeklerinden sonra vazgeçilmezdir.

 

İSVEÇ

İsveç gibi İskandinav ülkelerinde genelde yiyecekler smörgåsbord şeklinde sunulur. Smörgåsbord İskandinav usulü sofra tarzıdır. Masanın her yerinde farklı bir yemek vardır ve kalabalık bir görüntü vardır. Sofrada etlerden sosise, peynirlerden soyulmuş portakala kadar her şey vardır. Yani evde ne varsa sofrada yerini alır. Tatlı olarak ise “julgröt” adındaki içi bademli pirinç pudingi servis edilir.

 

DANİMARKA

Danimarka’da yılbaşı ruhu yılbaşından iki hafta önce başlar. Danimarka yazımızda da bahsettiğimiz gibi Danimarka mutfağı hamur işi ağırlıklıdır. İki hafta öncesinden her yerde şekilli ekmekleri, yılbaşı keklerini ve şekerlemeleri  görmek mümkündür. Geleneksel olarak kasım ayının ilk cuması Julebryg isimli daha sert ve güçlü yeni yıl birası içilir ve gayriresmi olarak Christmas başlamış olur. Bol etli bir yemekten sonra ise risengrod denile ama aslında julgröt’ün aynısı olan tatlı yenir.

 

JAPONYA

Eğer yılbaşına Japonya’ya gidecekseniz, yemeklerden beklentiniz yüksek olmamalı. Lezzetlerinin kötü olmasından değil, yemeklerin sıradan olmasından. Yılbaşı olsa da. Japon halkı KFC tavuklarına bayılıyor. Bu sevgi 1974’te markanın başarılı bir reklam yaparak ülkeye girmesiyle başlamış. Marka “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Yeni yıl için Kentucky) demiş ve insanlar bunu çok sevmiş. O günden beri yılbaşının geleneği Kentucky’nin kızarmış tavukları olmuş.

 

Kaynaklarım:

  1. https://www.thedailymeal.com/